728 x 90

Σάββας Μιχαηλίδης : «Κατάφεραν να φέρουν στην ’’ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ την ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ‘’»

Σάββας Μιχαηλίδης : «Κατάφεραν να φέρουν στην ’’ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ την ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ‘’»

“Υπέγραψαν σύμβαση με την εταιρεία για τριάντα χρόνια χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου

 ( ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎ ΣΥΜΩΒΟΥΛΊΟΥ της Δ.Ε.Υ.Α.Ν ή ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥ

Αντιδράσεις υπάρχουν από την αντιπολίτευση στον Δήμο Νέστου (ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ) όσον αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσης της γεωθερμίας. Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σάββας Μιχαηλίδης, με αφορμή τα εγκαίνια της εταιρείας Selecta Hellas που παράγει καλωπιστικά φυτά με την βοήθεια του γεωθερμικού πεδίου στο Ερατεινό, έστειλε Δελτίο Τύπου και κατηγορεί την σημερινή διοίκηση του κ. Βαγγέλη Τσομπανόπουλου, ότι συνήνεσε ώστε η συγκεκριμένη εταιρεία να εγκατασταθεί εκτός δικτύου του έργου και με εκτροπή να λειτουργεί εγκαταστάσεις (Γεώτρηση & θερμικό Σταθμό ) που προοριζόταν για τους αγρότες της περιοχής. Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:

«Η Γεωθερμική ενέργεια προορίζονταν να αναδείξει τα οικονομικά οφέλη της στους αγρότες της περιοχής Ερατεινού στα πλαίσια ενός φιλόδοξου και καινοτόμου σχεδίου. Το έργο ‘’πιλότος’’ που θα αναδείκνυε την ωριμότητα της χώρας μας στην δημιουργία ενεργειακών υποδομών μεγάλης κλίμακας επ’ ωφέλεια μεγάλων περιοχών με κύρια ασχολία στον πρωτογενή τομέα σε εφαρμογή της οικονομικής θεώρησης της ‘’Οικονομίας Κλίμακας’’ αποτελεί παρελθόν.

Η χρηματοδότηση με 8.7 εκ. € (χωρίς ΦΠΑ) από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ΠΟΥ ΠΊΣΤΕΨΕ στην πρόταση μας ότι μπορεί στον εύφορο κάμπο του Νέστου να πετύχει το επιχειρησιακό σχέδιο που ο Δήμος Νέστου κατέθεσε στην επιτροπή το 2013 και ενέκρινε την χρηματοδότηση με 97% τελείωσε άδοξα από τους πρόχειρους και επιπόλαιους, χειρισμούς του κ. Τσομπανόπουλου και των συμβούλων- συνεργατών του. Μάρτυρες στην τελετή σύσσωμη η ηγεσία αριστερό δεξιών που έτρεξαν στα εγκαίνια και με απόλυτη ελαφρότητα εξήραν την επιτυχία μιας επένδυσης που υπό άλλους όρους θα ήταν καλοδεχούμενη, όπως και κάθε άλλη επένδυση που θα πλήρωνε για την κατασκευή των υποδομών που απαιτεί η λειτουργία της (Γεώτρηση- θερμικό Σταθμό ). Με την( κατ΄ ουσίαν) παραχώρηση από την Δ.Ε.Υ.Α. Νέστου των υποδομών του έργου κατά αποκλειστικότητα, παραβιάσαμε τον πρώτο βασικό κανόνα από αυτούς που δεσμευτήκαμε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν θα παραβιάζαμε αυτόν του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η εταιρεία εγκαταστάθηκε εκτός δικτύου του έργου και με εκτροπή λειτουργεί εγκαταστάσεις (Γεώτρηση & θερμικό Σταθμό ) που προοριζόταν για τους Αγρότες της περιοχής. Η δεύτερη βασική μας δέσμευση που δεν τηρήσαμε, βρίσκετε στην παράγραφο 2.1 που περιγράφει τους στόχους του έργου και αφορούσε την χρησιμοποίηση της ενέργειας αποκλειστικά από Γεωργούς που είναι ιδιοκτήτες της γης όπου και κατασκευάστηκε το δίκτυο διανομής. Καταστρατήγησαν το άρθρο 107 και 108 παρ 3 της συνθήκης (ΣΛΕΕ) όπου μνημονεύεται στους όρους έγκρισης της χρηματοδότησης στο άρθρο (85),«η Επιτροπή εκτιμά κατά πόσον το μέτρο ενίσχυσης

-στοχεύει στην επίτευξη σαφώς καθορισμένου στόχου κοινού ενδιαφέροντος,

-αποτελεί πρόσφορο μέσο για την επίτευξη του στόχου κοινού ενδιαφέροντος,

-λειτουργεί ως κίνητρο(δηλαδή επιφέρει αλλαγή στην συμπεριφορά του δικαιούχου),

-είναι αναλογικό ( δηλαδή δεν συνεπάγεται υπεραντιστάθμιση για τον δικαιούχο),

-προκαλεί στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και επηρεάζει το ενδοενωσιακό εμπόριο σε περιορισμένο βαθμό, με αποτέλεσμα το συνολικό ισοζύγιο να είναι θετικό.»

 

Πουθενά στην απόφαση δεν αναφέρεται ότι εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη περιοχή, η θερμική ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε αλλού. Εν κατακλείδι, στην Απόφαση « η Επιτροπή υπενθυμίζει στις Ελληνικές αρχές ότι, σύμφωνα με το άρθρο 108 παρ.3 της ΣΛΕΕ, τα σχέδια επαναχρηματοδότησης , τροποποίησης ή μεταβολής του εν λόγω σχεδίου πρέπει να κοινοποιούνται στην Επιτροπή δυνάμει των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ)αριθμ.794/2004 για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ.659/1999 για την θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του άρθρου 93 (πλέον 108 ) της συνθήκης ΣΛΕΕ».

Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι μεθοδεύσεις αυτές που στην πράξη υφαρπάζουν το έργο από τους δικαιούχους και θεωρούν ότι εύκολα τους παραπλάνησαν, (λόγω της εξειδίκευσης του αντικειμένου) Γεωργούς και Ακτήμονες σύντομα θα διαψευστούν. Όσοι εύκολα χειροκρότησαν και μετείχαν με την πράξη τους αυτή στην προσπάθεια να νομιμοποιόσουν, είτε λόγω ιδεολογίας, είτε λόγω άγνοιας, τον νέο μοντερνισμό επαναφοράς των ‘’ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΙΔΩΝ ‘’ και την επιβολή τους στους ‘’ΚΟΛΛΗΓΟΥΣ’’ οι οποίοι καθημερινά ταλαιπωρούνται στον αγώνα τους για επιβίωση από την επίπονη αυτή εργασία της καλλιέργειας της γης στερώντας τους ένα καλύτερο μέλλον φέρουν ακέραια την πολιτική ευθηνή.

Όσοι έχουν ενεργό ρόλο στην διαδικασία και γίνονται συμμέτοχοι στο πρόδηλο άλλοθι που επιχειρεί να κατασκευάσει, η διοίκηση του κ. Τσομπανόπουλου, επικαλούμενη την δήθεν αδιαφορία των ντόπιων, ενώ δεν έκανε καμία προσπάθεια ενημέρωσης θα είναι υπόλογοι στην κοινωνία αλλά και στην δικαιοσύνη στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση και κάθε εμπλεκόμενο που συμμετείχε με οποιαδήποτε σχέση καθώς μεθοδευμένα αντί να προσπαθήσουν την λειτουργία αγροτικής τηλεθέρμανσης στο δίκτυο που καλύπτει 1500 στρ. και υποστηρίζεται από τις γεωτρήσεις και τους θερμικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν για αυτό, στοχεύοντας να αναδείξουμε( όπως προέβλεπε το αρχικό μας σχέδιο που ‘’κατακρεούργησαν’’) την ανάγκη να ενταχθούν και τα υπόλοιπα 14 χιλ στρέμματα σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. να προκηρύξουν επιδοτούμενα προγράμματα για τους αγρότες που θα το τολμούσαν αφού προηγουμένως θα είχαν ενεργοποιήσει την σύμβαση με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που τους κληροδοτήσαμε ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για το είδος και την απόδοση διαφόρων καλλιεργειών.

Αντί αυτού με μεθοδευμένες συνοπτικές και προσχηματικές ενέργειες, δόθηκε η χρήση των υποδομών του έργου σε ιδιωτική εταιρεία, της οποίας το καταστατικό και ιδιαίτερα το μετοχολόγιο αρνούνται να δώσουν στην δημοσιότητα (ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;). και με απόλυτο θράσος μιλούν για 150 θέσεις εργασίας όταν στέρησαν από τον τόπο μας την προοπτική για 7000 θέσεις εργασίας στην λογική της πλήρους ανάπτυξης του σχεδίου μας για εκμετάλλευση όλου του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου.

ΣΤΗΝ υπογραφή της σύμβασης τότε το 2008 για την παραχώρηση εκμετάλλευσης του Γεωθερμικού Πεδίου Ερατεινού δεν παραβρέθηκε κανείς γιατί ήταν ευκολότερο για τους σημερινούς διοικούντες να προσπαθούν να πείσουν κρίνοντας από την δική τους μέχρι τότε ανικανότητα ότι το εγχείρημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Όταν η μοίρα τους έφερε στην διοίκηση την εποχή που κατασκευαζόταν το φιλόδοξο αυτό έργο δημιουργώντας ‘’βιβλιογραφία’’ για την αυτοδιοίκηση ανέλαβαν να αποδείξουν ότι τότε είχαν ‘’δίκαιο ‘’ και το επέτυχαν. Συγκεντρώθηκαν όλοι για το στερνό αντίο αφού κατάφεραν να φέρουν στην ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ την ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»

ΜΒΟΥΛΙΟΥ)”

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά