728 x 90

Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου του “NEXUS TRIO”

Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου του “NEXUS TRIO”

Στο Δημοτικό  Ωδείο  Καβάλας

ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟY

1

Τ
ην Παρασκευή 8 Απριλίου, στις 9 μμ στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» με ελεύθερη είσοδο, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας παρουσιάζει το “NEXUS TRIO” σε ένα Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου. Το σύνολο απαρτίζεται από τρεις διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες: τον Καβαλιώτη Δημήτρη Λεοντζάκο (κλαρινέτο), τον Στέλιο Τσακαλίδη (βιολί), και τον Χρήστο Νούλη (πιάνο).

Οι εκλεκτοί μουσικοί έχουν ετοιμάσει ένα πολύ ενδιαφέρον και ατμοσφαιρικό πρόγραμμα. Ανάμεσα στα έργα που θα απολαύσουμε, ξεχωρίζει η Σουίτα από την Ιστορία του Στρατιώτη, ένα από τα κορυφαία έργα του 20ου αιώνα που ο πρωτοπόρος Ρώσος συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκυ έγραψε το 1918, στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα ακούσουμε επίσης τη Σουίτα του Γάλλου συνθέτη Ντάριους Μιγιώ, το Αντάτζιο: Κοντσέρτο Δωματίου του Αυστριακού συνθέτη Άλμπαν Μπεργκ και το Τρίο του Ιταλού συνθέτη Τζαν Κάρλο Μενότι.

Ο Δημήτρης Λεοντζάκος γεννήθηκε στην Καβάλα. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα κλαρινέτου στη Θεσσαλονίκη με τον Κοσμά Παπαδόπουλο και μαζί του ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο (Δίπλωμα κλαρινέτου, άριστα παμψηφεί). Μελέτησε επίσης με τους Gerd Starke (Ακαδημία Μουσικής Μονάχου), Anton Hollich (Baden-Baden), Vincenzo Mariozzi (Santa Cecilia Music Academy, Ρώμη) και Richard Faria (Cornell University, New York). Ως ενεργό μέλος συμμετείχε σε Masterclasses με τους Charles Neidic, Aurelian Popa, Walter Boeykens, Michel Letiec και Petko Radef.

Είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, και με τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Μουσικών Σχολείων Κατερίνης και Σερρών. Ως μόνιμο μέλος εργάζεται με τα σύνολα μουσικής δωματίου “Idee Fixe Εnsemble” και “Nexus Trio” έχοντας κύριο προσανατολισμό τη μουσική του 20ού αιώνα, με τους “Terra Incognita” (Jazz, Experimental), ενώ στο παρελθόν υπήρξε μέλος των συνόλων “ΟΜΑδΑ 3”, “Σεξτέτο Πνευστών Θεσσαλονίκης” και “Ύψιλον Εnsemble”.

Ο Στέλιος Τσακαλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και το 1978 ξεκίνησε μαθήματα βιολιού με τον Χ. Κελπανίδη. Πήρε Δίπλωμα βιολιού από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη του Στέργιου Γαργάλα, με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Συνέχισε ανώτατες σπουδές στην Folkwang Hochschule für Musik του Essen (Γερμανία), στην τάξη της Nana Jaschwili, και αποφοίτησε το 1998 με Άριστα. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με διάσημους καθηγητές όπως οι Τ. Αποστολίδης, Γ. Δεμερτζής, M. Minchev, Nana Jaschwili, C. vον der Goltz, Irina Listova, Χ. Πολυζωίδης, Roland και Almita Vamos, Zakhar Bron, Δ. Πολυζωίδης.

Έχει διατελέσει μέλος συμφωνικών ορχηστρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου περιόδευσε εμφανιζόμενος σε ρεσιτάλ και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής σε πόλεις της Αγγλίας, Ελβετίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Έχει συμπράξει με ορχήστρα ως σολίστ, έχει ηχογραφήσει στη Γερμανία έργα για σόλο βιολί και συμμετείχε σε ηχογραφήσεις συμφωνικών έργων. Από το 2002 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από το 2005 ιδρυτικό μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου “ΟΜΑδΑ 3”. Παράλληλα με τη συναυλιακή δραστηριότητα της “ΟΜΑδΑ 3”, δίνει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Τ.Μ.Ε.Τ.). Έχει διατελέσει βοηθός του Δ. Χανδράκη με συνεπικουρία, και το 2008 προσελήφθη ως διδάσκων βιολιού στο Τ.Μ.Ε.Τ.

Ο Χρήστος Νούλης ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε με Δίπλωμα («Άριστα Παμψηφεί» και «Α’ Βραβείο»). Σπούδασε ως υπότροφος των ιδρυμάτων «Exhibition» και «The Leverhulme Trust» στο Royal College of Music του Λονδίνου, και αποφοίτησε με Άριστα και «Α’ Βραβείο» (Bachelor of Music, Master of Music, Teaching Diploma). Είναι επίσης διδάκτωρ του πανεπιστημίου BCU, Birmingham Conservatoire. Μελέτησε με τους Νiel Immelman, Ruth Gerald, Μαρία Γεωργιάδου, Δόμνα Ευνουχίδου, Carmen Bravo-Mompou, Ruben Lifschitz, Stephane Lemelin, Roger Vignoles και Valeria Szervansky.

Συμμετείχε ενεργά στα φεστιβάλ «Bach Marathon» του ABRSM, SPECTRUM, Bienne (Ελβετία) κ.ά. Έχει ηχογραφήσει για το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και για την ΕΤ3. Έχει κάνει πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών (Αστρινίδης, Θεοδωράκης, Κούκος, Κωνσταντινίδης) στην Αγγλία, τη Γαλλία και τον Καναδά, όπως επίσης και ξένων συνθετών (Alwin Gayle, Roger Redgate, Ηeitor Villa-Lobos). Ως σολίστ, έχει συμπράξει με ορχήστρες (RCM Orchestra, Grand Brass Band, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης) και έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας, στην Ελβετία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ιδρυτικό μέλος των μουσικών συνόλων Le Cortège d’ Orphée, The Aegean Duo και Piandaemonium.

Το 2003 εισήγαγε την καινοτόμο μέθοδο διδασκαλίας Ορθοσωμική για Μουσικούς©, παραδίδοντας διαλέξεις, σεμινάρια και τακτικά μαθήματα σε μουσικούς με στόχο την κινητική τους βελτίωση και τη συνειδητοποίηση των σωματικών τους δυνατοτήτων. Έκτοτε, μία πληθώρα μαθητών, εκπαιδευτών και ερμηνευτών μουσικής έχουν επωφεληθεί από τον πλούτο των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που παρέχει η Ορθοσωμική για Μουσικούς©, έχοντας εκπληρώσει τις δεξιοτεχνικές τους απαιτήσεις και έχοντας απαλλαγεί από σωματικά ζητήματα. Έχει διδάξει στην Μεγάλη Βρετανία στο Royal College of Music JD και στο Francis Holland School (ABRSM), στον Καναδά στο Πανεπιστήμιο της Alberta, στη Γαλλία στην Σχολή «Sikorski» του Παρισιού, και είναι καθηγητής πιάνου στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά