728 x 90

Οστεοπόρωση : <<Μια σιωπηρή νόσος>>

Οστεοπόρωση : <<Μια σιωπηρή νόσος>>

Γράφει η Μελίνα Νατσαρίδου, Μαία

Σήμερα, στην Ελλάδα, η οστεοπόρωση αφορά περισσότερες από 500.000 γυναίκες, αλλά και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών. Το 75% των ασθενών δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν και αυτό γιατί τα συμπτώματά της ενδέχεται να μην είναι ορατά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών και η δεύτερη συχνότερη παγκοσμίως, μετά τις καρδιοπάθειες. Χαρακτηρίζεται από  χαμηλή οστική πυκνότητα και αλλοίωση της δομής των οστών, με συνέπεια τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Σύμφωνα με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία, κάθε χρόνο στην Ελλάδα μόνο τα κατάγματα του μηριαίου οστού ανέρχονται σε 15.000, ενώ στατιστικά οι θάνατοι από οστεοπόρωση ξεπερνούν εκείνους από καρκίνο του μαστού.

Εκδηλώνεται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση ή λόγω κληρονομικής προδιάθεσης, ωστόσο πλέον οι ειδικοί γνωρίζουν ότι υπάρχει και η οστεοπόρωση που οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές όπως αυτήν του θυρεοειδούς, στη λήψη φαρμάκων (κορτιζονούχα , αντιπηκτικά κ.α), στις χημειοθεραπείες, στο χαμηλό σωματικό βάρος, στην έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, αλλά και στον καθιστικό τρόπο ζωής.

Η ασθένεια έχει 2 κύρια  χαρακτηριστικά: τη λιγότερη ποσότητα οστού στον οργανισμό και τη διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών, με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής τους. Άλλα σημάδια που δίνει ο οργανισμός μπορεί να είναι ο πόνος στα οστά, η αστάθεια, η απώλεια ύψους, αλλά και η  χαρακτηριστική <καμπούρα>.

Παρόλο που για χρόνια θεωρούνταν μια μη αναστρέψιμη ασθένεια, η οστεοπόρωση προλαμβάνεται, αλλά  και δύναται να αναστραφεί.

Είναι εντυπωσιακό ότι παρά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της νόσου, το 95% των ανδρών και το 58% των γυναικών δεν έχουν κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας. Έτσι, η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται συχνά μετά την εμφάνιση ενός σχετιζόμενου κατάγματος, παρότι οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίσουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πολύ πιο πριν.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας γίνεται με τη μέθοδο DEXA στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης πριν την ηλικία των 60 ετών και στο άνω άκρο του μηριαίου οστού στην ηλικία των 60 ετών και άνω. Είναι μία απλή, ανώδυνη εξέταση που διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και βοηθάει στη διάγνωση της νόσου.

Σήμερα, βέβαια, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολλά και για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση της. Τα όπλα της πρόληψης είναι παλιά και δοκιμασμένα : καλή διατροφή, με έμφαση στα γαλακτοκομικά που είναι η κύρια πηγή του απαραίτητου για τον οργανισμό ασβεστίου και στη λήψη βιταμίνης D, σωματική άσκηση και αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος.

Ακολουθώντας τα παραπάνω από νεαρή ηλικία συμβάλλουμε στη δημιουργία γερών οστών και στην εδραίωση ενός σωστού τρόπου ζωής που θα προστατέψει την υγεία των οστών και μετά την ενηλικίωση.

Όμως ακόμη και σε περίπτωση διάγνωσης της νόσου, σύγχρονες φαρμακευτικές μέθοδοι μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα οστεοπορωτικού κατάγματος και να επιβραδύνουν ή και να αναστείλουν την εξέλιξη της.

Όλοι όσοι ταλαιπωρούνται ή απειλούνται από την οστεοπόρωση έχουν λόγο να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης , στις 20 Οκτωβρίου, ως μία καλή ευκαιρία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

Πηγές: 

Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών

Ελληνική  Ενδοκρινολογική Εταιρία  

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά