728 x 90

Οι εκδηλώσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, για την καλλιτεχνική περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2021

Οι εκδηλώσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, για την καλλιτεχνική περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2021

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας), παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της β΄ καλλιτεχνικής περιόδου 2020-2021 (Ιανουάριος-Απρίλιος 2021), προσαρμοσμένο στις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν. Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

1. Τένεσι Ουίλιαμς «Γυάλινος Κόσμος» – Διαδικτυακή πρεμιέρα

Παρασκευή 29, Σάββατο 30, Κυριακή 31 Ιανουαρίου

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τη νέα του παραγωγή Γυάλινος κόσμος μέσω διαδικτύου. Το έργο αποτελεί το πρώτο σπουδαίο δράμα του Τένεσι Ουίλιαμς και αυτό που αντικατοπτρίζει περισσότερο από κάθε άλλο, πτυχές της αληθινής ζωής του συγγραφέα.

Στην οικογένεια του Γυάλινου κόσμου συναντάμε την αποσύνθεση ενός ολόκληρου κόσμου. Η μητέρα, Αμάντα, ξεπεσμένη καλλονή, γυρίζει αδιάκοπα στις αναμνήσεις της νιότης της, όταν ήταν μια «κοσμική δεσποινίς» και έχει δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης με τα παιδιά της, την ανάπηρη Λάουρα που ζει απομονωμένη, εγκλωβισμένη στο ονειρικό κέλυφος του γυάλινου θηριοτροφείου της και τον Τομ, που τρυπώνει στους κινηματογράφους για να ζήσει τις περιπέτειες των άλλων. Όλοι τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη «φυλακή του εαυτού τους», πλάθουν έναν δικό τους φανταστικό κόσμο, ένα μυθικό παρελθόν, ένα ψεύτικο παρόν, φοράνε μια μάσκα και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους να την πιστέψουν. Όταν στη ζωή τους εμφανιστεί ο Τζιμ, υποψήφιος γαμπρός για τη Λάουρα, ο εύθραυστος γυάλινος κόσμος τους καταρρέει.

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Συντελεστές

Μετάφραση: Νίκος Σπάνιας

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικό/Κοστούμια/Μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Επιμέλεια κίνησης: Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Διανομή

Αμάντα: Στέλλα Καζάζη

Λάουρα: Ελένη Μαβίδου

Τομ: Θανάσης Ρέστας

Τζιμ: Κωνσταντίνος Λιάρος

Τένεσι Ουίλιαμς «Γυάλινος Κόσμος»

Διαδικτυακή πρεμιέρα

Παρασκευή 29, Σάββατο 30, Κυριακή 31 Ιανουαρίου

Ώρες προβολών: 21:00 – 1:00

Διάρκεια παράστασης: 101’

Τιμή εισιτηρίου: 7 €

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/gyalinos-kosmos-dipethe-kavalas-online-streaming/

Promo trailer: https://www.youtube.com/watch?v=YXLFjaQUGHU&feature=youtu.be

2. «Εργαστήρι φωνής με έναυσμα τα χορικά των Βακχών του Ευριπίδη»

Διαδικτυακό σεμινάριο φωνητικής 12 ωρών με την ηθοποιό και δασκάλα αγωγής λόγου Ρηνιώ Κυριαζή.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου έως Τετάρτη 10 Μαρτίου

Το σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε ηθοποιούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μουσικούς και εκπαιδευτικούς.

Το σεμινάριο κινείται γύρω από τα εξής:

Η φωνή ως λειτουργία. Περιγραφή και ανάλυση του τρόπου παραγωγής του ήχου και της λειτουργίας της φωνής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την οργανική λειτουργία ώστε να συνειδητοποιήσουμε πώς αυτή εμποδίζεται. Να κατανοήσουμε πώς οι περιττές εντάσεις διαστρεβλώνουν την δυνητικά τέλεια φυσική λειτουργία του σώματος και να προσπαθήσουμε να την αποκαταστήσουμε.

Η υγεία της φωνής. Απαραίτητη είναι η φροντίδα της υγείας της φωνής. Αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων που δημιουργούνται με χρόνια κακή χρήση του εργαλείου της φωνής. Σειρά ασκήσεων που ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επαναλάβει μετά το πέρας του σεμιναρίου, μόνος του συστηματικά.

Το νόημα πέρα απ’ το αυτονόητο. Εμβάθυνση στο νόημα που αποκαλύπτει ο λόγος. Ως όχημα για την βαθύτερη κατανόηση εμφανίζεται η ξεχωριστή μουσικότητα κάθε συγγραφέα.

Ενασχόληση με τα χορικά των Βακχών του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. 

3. «Από τη λογοτεχνία στο θέατρο. Δραματοποίηση αφηγηματικού κειμένου»

Διαδικτυακό σεμινάριο 12 ωρών με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση.

Σάββατο 20 Μαρτίου έως Τρίτη 20 Απριλίου

Το σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε ηθοποιούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες, εκπαιδευτικούς και συγγραφείς.

Οι γενικοί άξονες του διαδικτυακού σεμιναρίου θα κινούνται γύρω από την ανάλυση τρόπων διασκευής λογοτεχνικών κειμένων σε κείμενο θεατρικής παράστασης, επιλογή λογοτεχνικών κειμένων προς διασκευή και υποκριτική επεξεργασία αυτών. Οι συμμετέχοντες ακολουθούν τη διαδικασία δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης.

4. Διονύσιος Σολωμός «Ύμνος εις την ελευθερίαν»

Δευτέρα 22 Μαρτίου έως Πέμπτη 22 Απριλίου

Μιας και φέτος το Φεστιβάλ Φιλίππων θα είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό – «Ύμνος εις την ελευθερίαν», το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ετοιμάζει μια πρώτη δράση, μια πρώτη παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Εθνικού μας ποιητή.

Θα βρεθούμε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο*, στη χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, θα το ανοίξουμε, θα καθίσουμε στα θρανία του και στο προαύλιό του, θα διαβάσουμε προσεκτικά και θα προσπαθήσουμε να απαγγείλουμε από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσμαστα, τα επιγράμματα, τα σατιρικά ποιήματα, θα  μελετήσουμε «την ετοιμασία» του μεγάλου του έργου και θα καταλήξουμε στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του.

*Επιλέγουμε τον συγκεκριμένο χώρο προβών λόγω ειδικών συνθηκών. Η εξέλιξη της πανδημίας θα μας οδηγήσει και στον τρόπο παρουσίασης της συγκεκριμένης παράστασης, διαδικτυακά ή δια ζώσης. Επιθυμία μας είναι, εάν πάλι το επιτρέψει «ο καιρός», να παρακολουθήσουν τις πρόβες μας  – σε περιορισμένο αριθμό βεβαίως – εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί και ερασιτέχνες ηθοποιοί και μουσικοί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά