728 x 90

Μετά από προσπάθειες και αγώνες αρκετών χρόνων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ξεκίνησαν οι εργασίες για την ” Αποκατάσταση και Λειτουργία” στο Φράγμα Μαριών.

Μετά από προσπάθειες και αγώνες αρκετών χρόνων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ξεκίνησαν οι εργασίες για την ” Αποκατάσταση και Λειτουργία” στο Φράγμα Μαριών.

Θεωρούμαι την Λειτουργία του Φράγματος  σαν έργο πνοής για τον Τόπο μας και σαν τέτοιο το βλέπει και όλος ο αγροτικός κόσμος της περιοχής για αυτό και όλες μας οι προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια ήταν προσανατολισμένες στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του προς όφελος των αγροτικών

Αναγκών, των κατοίκων της περιοχής και του Θασίτικου Λαού ευρύτερα.

Με την ανακοίνωση μας αυτή θέλουμε να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας ως προς την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με αυτά που κατά την άποψη μας πρέπει να γίνουν και με τον τρόπο που αυτό ξεκίνησε να κατασκευάζεται.

Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δοθεί 200.000 ευρώ για την ”Αποκατάσταση της Στήριξης και της Λειτουργίας του Φράγματος Μαριών”, για την απομάκρυνση 85.000 κ.μ. φερτών αδρανών υλικών που μπάζωσαν το Πρόφραγμα και το Φράγμα μιας και από την κατασκευή του και μετά..κανένας Φορέας , Υπουργείο Νομαρχία , Δήμος , Κοινότητα δεν φρόντισαν για την συντήρηση και καλή λειτουργία του!!

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβαλάς  μας ενημέρωσε πριν 6 μήνες ότι η τελική μελέτη διάνοιξης του Φράγματος προέβλεπε την απομάκρυνση 35.000 κ.μ.  υλικών που υπολείπεται σχεδόν κατά το ένα τρίτον της αρχικής μελέτης…!

Ως ”Λαϊκή Συσπείρωση”, έχοντας πάντα σαν γνώμονα τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής, συνεχίσαμε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση και παράλληλα κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το θέμα να φτάσει σε κυβερνητικό επίπεδο, στο Κοινοβούλιο με Επερώτηση και με την επίσκεψη στο Φράγμα του ΓΓ της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.  Δημ. Κουτσουμπά κρατώντας το θέμα πάντα ψηλά στην επικαιρότητα και στον Δήμο Θάσου.

Κλιμάκιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” επισκέφτηκε το Φράγμα για να έχουμε εμπεριστατωμένη άποψη επί του έργου. Θεωρούμαι από μια πρώτη εκτίμηση που κάναμε ότι κατ αρχάς η Θωράκιση του “Προφράγματος” δεν έχει καμιά σχέση με τις συνθήκες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει από καταρρακτώδη βροχή , φερτά υλικά , ρέματα που τρέχουν μέσα στο πρόφραγμα λόγο και της βιαιότητας των καιρικών φαινομένων και του καμένου δάσους που αδυνατεί εκ των συνθηκών να συγκρατήσει τα ορμητικά νερά.

Θεωρούμαι και για αυτό είμαστε κοντά στην υπόθεση και την παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή, ότι η “Αποκατάσταση και Λειτουργία” του Φράγματος με την παράλληλη δημιουργία ενός δικτυού Άρδευσης που θα φτάνει μέχρι την Σκάλα Μαριών θα ενισχύσει κατά πολύ την ελαιοπαραγωγή της “Θασιτικης Θρούμπας” στον κάμπο των Μαριών 25.000 – 30.000 ελαιόδεντρα και παράλληλα θα προσφέρει στην Περιοχή και άλλα οφέλη (αντιμετώπιση πυρκαγιών, τουριστικά , κλιματικά , ενίσχυση υδροφόρου ορίζοντα)

Ρωτάμε  τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και τις Τεχν. Υπηρεσίες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. θα τηρηθεί η αρχική μελέτη που προέβλεπε την απομάκρυνση 85.000 κ.μ. υλικών, για την πλήρη αποκατάσταση του φράγματος;

Θα γίνει πλήρης “Αποκατάσταση της Στήριξης και Λειτουργιάς του Φράγματος Μαριών” ή θα μείνει το έργο ημιτελές και με πρόχειρες κατασκευές και λύσεις που δεν θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του και σε λίγα χρόνια θα ξαναγίνει Αλάνα;

Ρωτάμε τον  Δήμαρχο Θάσου τι ενέργειες έχει κάνει ή σκοπεύει να κάνει για να λειτουργήσει το Φράγμα προς όφελος των Κοινωνικών αναγκών του Λάου του Νησιού μας και να μην γίνεται το νερό αντικείμενο αντιδικίας μεταξύ των κατοίκων;

          Καλούμε  τους Κατοίκους των Μαριών και της ευρύτερης περιοχής που μόνο να κερδίσουν έχουν από την Σωστή λειτουργία του Φράγματος να πιέσουν  με όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεση τους για να γίνει το…”Όνειρο Πραγματικότητα”…και να χαιρόμαστε τις…”Σοδειές μας”…!!

Με δεδομένη την ευαισθησία της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο θέμα θα παρακολουθούμε την όλη πορεία του έργου και μαζί με τους φορείς θα είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα που γίνεται για να λειτουργήσει Σωστά το Φράγμα προς όφελος του Λαού της Θάσου…!!

 

Για την “Λαϊκή Συσπείρωση”

Οι Δημ. Σύμβουλοι

Ν. Χρυσάφης

Χ. Κυριατζιδου

 

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά