Ευρεία σύσκεψη φορέων, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη ΑΜΘ, Γιώργου Παυλίδη
1
– Έγινε κοινά αποδεκτό, ότι η Π.Ε. Καβάλας δεν πρέπει να μετατραπεί de facto σε «hot spot», ή σε κέντρο φιλοξενίας.
– Μετά από ανταλλαγή απόψεων και προκειμένου να διαφυλαχτούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των φιλοξενουμένων, διαπιστώθηκε ότι οι υπάρχουσες δομές και υποδομές και συνολικά οι αντοχές προσωρινής φιλοξενίας προσδιορίζονται στον αριθμό των χιλίων ατόμων στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού ατόμων στην Π.Ε. Καβάλας.
– Οι κυβερνητικοί βουλευτές ανέλαβαν να μεταφέρουν στην κυβέρνηση το παραπάνω συμπέρασμα της σύσκεψης για το όριο φιλοξενίας, καθώς και όλα τα άλλα συμπεράσματα της σύσκεψης.
– Στην Π.Ε. Καβάλας συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, των δημάρχων, εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά περίπτωση των αρμοδίων αντιδημάρχων και των υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.
– Όλοι οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όχι μόνο το μεταναστευτικό, αλλά το σύνολο των αναγκών όλης της κοινωνίας, που διαβιώνει μέσα στην κρίση.
– Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. θα διαθέσει την κινητή ιατρική μονάδα για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους φιλοξενούμενους.
– Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. θα συνδράμει τους οικείους Δήμους σε ζητήματα φιλοξενίας που θα τεθούν, στο βαθμό που είναι δυνατόν.
– Σημειώνεται ότι, η αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για το θέμα ανήκει στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο απουσιάζει πλήρως στην πράξη.
– Ήδη, από τον περιφερειάρχη ανατέθηκε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Καβάλας να εκτιμήσει την κατάσταση στους χώρους όπου φιλοξενούνται, ή θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες από υγειονομικής πλευράς.