728 x 90

Ελεύθερη διέλευση από τα διόδια Μουσθένης

Ελεύθερη διέλευση από τα διόδια Μουσθένης

Λόγω διαμαρτυρίας των αγροτών του νομού Καβάλας

1

Σ
ε συμβολικό άνοιγμα των σταθμών διοδίων της Εγνατίας οδού στη  θέση «Μουσθένη», προέβησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Καβάλας την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017. Η διαμαρτυρία διήρκησε περίπου δύο ώρες, ενώ όσο ήταν ανοιχτά τα διόδια, οι αγρότες μοίραζαν έντυπο υλικό με τα αιτήματα τους στους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων. Η απόφαση για αυτή την κίνηση ελήφθη από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Οι αγρότες της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και της υπόλοιπης χώρας βρίσκονται σε κινητοποίηση, λόγω των μέτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών της κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτά, όπως υποστηρίζουν, είναι ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο που συρρικνώνεται.
Να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι από αγροτικούς συλλόγους της Ξάνθης, αλλά και της Κομοτηνής.
Οι αγροτικοί-κτηνοτροφικοί σύλλογοι θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Παρασκευής, στην Κομοτηνή, συντονίζοντας τις περαιτέρω δράσεις τους. Μάλιστα, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας για τα μέτρα της κυβέρνησης την ίδια μέρα, όταν και συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Σήμερα ανοίξαμε τα διόδια ως ένδειξης διαμαρτυρίας γι′ αυτά που γίνονται στους αγρότες, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους. Οι κινητοποιήσεις μας θα ενταθούν μέχρι να πάρουν πίσω τα μέτρα που έχουν λάβει και κυρίως το Ασφαλιστικό», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Γιαλοχωρίων Παρασκευή Τσερκέζη.
Ο εκπρόσωπος των αγροτών του Νέστου Κωνσταντίνος Ζυγούλας δήλωσε ότι και το Φορολογικό και οι φοροεπιδρομές, όπως είπε, είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τους αγρότες, αλλά και ευρύτερα όλους τους πολίτες, ενώ τόνισε ότι το άνοιγμα των διοδίων «είναι μια συμβολική κίνηση για να δείξουμε τη δύναμή μας κι ότι είμαστε εδώ και αντιδρούμε», όπως τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, δήλωσε ότι οι αγρότες προχώρησαν στη σημερινή διαμαρτυρία για να καταδείξουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός από τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και πλήττουν όλες τις κοινωνικές ομάδες, όπως είπε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις. «Το πρόβλημα αφορά όλους μας. Όποιος θεωρεί ότι το πρόβλημα αφορά άλλους, ας καθίσει στον καναπέ του», είπε .
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Αγροτών Παγγαίου Τρύφωνας Αράπογλου, ο οποίος μίλησε για «έναν πόλεμο που έχουν ξεκινήσει κάποιοι εναντίον των παραγωγικών τάξεων της χώρας κι εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα παιδιά μας, διότι για να ζήσει η Ελλάδα, θα πρέπει να ζήσουν πρώτα οι Έλληνες».
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Τομέα ΑΜ-Θ Κώστας Παπαμερής, δήλωσε ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος στάθηκε στον κοινό αγώνα των κτηνοτρόφων και των αγροτών, μπροστά στον κοινό «εχθρό» των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό. «Όποιος πιστεύει ότι θα επιβιώσει μ’ αυτά τα μέτρα, κάνει λάθος», είπε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Νομού Ξάνθης Σάκης Λουκουμακιάς σημείωσε από την πλευρά του ότι όλοι οι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜ- Θ είναι ενωμένοι και θα συνεχίσουν σε κλίμα συσπείρωσης να αγωνίζονται μέχρι να δικαιωθούν.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης πληροφόρησε ότι οι αγρότες θα κλείσουν την Εφορία της Ξάνθης το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια μέρα θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κομοτηνή, ενώ ο εκπρόσωπος των αγροτών Αβδήρων Ξάνθης Φώτης Σταυρακάρας, τόνισε ότι ο αγώνας όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα είναι κοινός και θα συνεχίσει μέχρι την δικαίωση.

Λιποθύμησε αγρότης κατά την κινητοποίηση

Λίγο μετά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των αγροτών Παγγαίου Τρύφωνας Αράπογλου υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο και δέχτηκε τη βοήθεια των παρευρισκομένων, ενώ άμεσα έσπευσε στο σημείο ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Λίγο αργότερα ο κ. Αράπογλου ανάρτησε φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορώντας ότι είναι καλά στην υγεία και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, ενώ οι συνάδερφοί του τόνισαν ότι όλοι οι αγρότες είναι ταλαιπωρημένοι από τις κινητοποιήσεις, την αγωνία και τον έντονο αγώνα που δίνουν.

Το έντυπο υλικό που μοίραζαν στους οδηγούς ανέφερε τα εξής:
Εμείς οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι) της Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Διαμαρτυρόμαστε και Αντιστεκόμαστε
– Στην υπερφορολόγηση των πενιχρών μας εισοδημάτων, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική κατάρρευση του πρωτογενή τομέα αλλά και όλων των επαγγελματικών κλάδων της πατρίδας μας.
– Στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ενοποίησε τον ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ), πολλαπλασιάζοντας τις ασφαλιστικές μας εισφορές, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει σε ένδυα τους συνταξιούχους του ΟΓΑ αλλά και όλους τους απόμαχους της εργασίας.
– Το υψηλό κόστος παραγωγής, που κάνει τα προϊόντα μας μη ανταγωνιστικά, έναντι των αντίστοιχων του εξωτερικού και ταυτόχρονα ασύμφορη την παραγωγή τους.

Διαμαρτυρόμαστε και αντιστεκόμαστε
– Σε αυτούς που με τις πρακτικές τους θέλουν να μας κάνουν να μην παράγουμε ποιοτικά προϊόντα (όπως ορίζουν οι νόμοι της φύσης) αλλά να συμβιβαστούμε με τις μεθόδους των παραφύση μεγάλων ποσοτήτων και των μεταλλαγμένων.
– Σε αυτούς που μας έκαναν να μην ονειρευόμαστε για το μέλλον και που μας έκοψαν το χαμόγελο από τα χείλη.
– Σε αυτούς που αναγκάζουν τους συμπατριώτες μας να φεύγουν ως οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό.
Εμάς δεν θα μας διώξει κανένας από τον τόπο μας.
Ο αγώνας συνεχίζεται.

Α.Χ.Κ.

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά