728 x 90

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Παγγαίου

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Παγγαίου

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Φ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου ο προϋπολογισμός του 2021, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2020. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 32.154.611,38 ευρώ και πήρε “ψήφο εμπιστοσύνης”  από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, Γιώργο Γερομάρκο και Θανάση Βαζακίδη, με εξαίρεση τους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπαταλογιάννη και τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Διαμαντόπουλο.

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συναινετική συζήτηση, αναλύθηκαν τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου. Η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, Σήλια Ζαχοπούλου, παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία εσόδων και δαπανών και απάντησε σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων.   

Ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, στην τοποθέτηση του, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο  τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η διοίκηση μέσα από χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και υπευθυνότητα έχει συμμαζέψει τα οικονομικά του Δήμου και τον έχει καταστήσει βιώσιμο με σταθερές βάσεις. 
«Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, γιατί η κορωνίδα της ποιότητας  προσφοράς έχει να κάνει με την μηδενική ανοχή σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης.  Ζούμε σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω της πανδημίας, στην οποία δεν σταμάτησε ο Δήμος Παγγαίου να λειτουργεί, δεν υπάρχει συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής που να μην έχουμε την έγκριση ή την υποβολή νέας πρότασης. Εμείς μπορούμε να δηλώνουμε έτοιμη όχι για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα καθημερινότητας αλλά και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για μια μελλοντική ανάπτυξη του Δήμου. Θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός», τόνισε. 

Όχι στην ψήφιση του προϋπολογισμού είπε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία μέσω του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Χριστοδουλίδη επεσήμανε ότι, «ο προϋπολογισμός του Δήμου Παγγαίου για το οικονομικό έτος 2021 ενώ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του σοβαρά, τις οικονομικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Η Διοίκηση Αναστασιάδη εισηγήθηκε προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό που είναι αρνητικός και απέναντι την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η τοπική κοινωνία και αποτυπώνεται στην τοπική οικονομία και στην αγορά. Θα περίμενε κανείς το πρώτο στοιχείο που πρέπει να είχε ο προϋπολογισμός στην παρούσα οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, να εισάγει την γενναία και δίκαιη μείωση των ανταποδοτικών τελών για αγρότες, επαγγελματίες, αλλά και την απαλλαγή για ΑμεΑ και πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.
Η απόφαση αυτή συμβαδίζει τόσο με τις ανάγκες της κοινωνίας, όσο και με την διατήρηση του οικονομικού πλεονάσματος για τον Δήμο, καθώς για το 2020 οι εκτιμώμενες εισπράξεις από ανταποδοτικά τέλη, είναι αυξημένες κατά 748.000,00€. Ήδη υπάρχει η απόφαση για πίστωση ύψους 149.828.99€ από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τον Δήμο, για την ενίσχυση της ρευστότητάς, λόγω της μείωσης των εσόδων του. Επομένως, η προβλεπόμενη αύξηση στο χρηματικό υπόλοιπο του 2021 κατά 777.000,00€, μπορεί να περιμένει, προκειμένου να ελαφρυνθούν  άμεσα οι κάτοικοι του Δήμου Παγγαίου.
Ταυτόχρονα,  ο προϋπολογισμός συντάχτηκε με τα δεδομένα που είχε η Οικονομική Υπηρεσία στις 31/07/2020 και δεν περιέχει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, που είναι βέβαιο πως θα πολλαπλασιάσουν τα έσοδα του Δήμου, θα εκτοξεύσουν τα έσοδα, αλλά και πάλι θα έχουμε πλούσιο Δήμο με δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις για τους Δημότες μας».

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γερομάρκος ψήφισε τον προϋπολογισμό με την παρατήρηση, ότι θα περιμένει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο με τα νέα στοιχεία που θα υπάρχουν και από την στιγμή που υπάρχει και η δέσμευση από την διοίκηση, να συζητηθεί  το θέμα των ανταποδοτικών τελών.

Ναι στον προυπολογισμό ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Βαζακίδης, ενώ όχι ψήφισε ο Μιχάλης Διαμαντόπουλος τονίζοντας «για άλλη μια χρονιά βλέπουμε έναν προϋπολογισμό που είναι πάνω στην πεπατημένη. Στον προηγούμενο προϋπολογισμό που είχε συνταχθεί είχε γίνει θέμα για την αύξηση των δημοτικών τελών. Θα πρέπει να πάμε σε άλλο είδος διαχείριση που θα εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των δημοτών. Την ώρα που πλήττονται πολύ κλάδοι και τομείς εμείς θα ζητήσουμε 4,5 εκ. ευρώ από τους δημότες μας μέσω των ανταποδοτικών τελών». 

Παράλληλα με τον προϋπολογισμό, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το Πλαίσιο Δράσης οικονομικού έτους 2021 του Δήμου Παγγαίου.

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά