728 x 90

Χαρίτων Παπαδόπουλος: «Στο σπίτι του «κακοδιαχειριστή» δεν μιλάνε για κακοδιαχείρηση»

Χαρίτων Παπαδόπουλος: «Στο σπίτι του «κακοδιαχειριστή» δεν μιλάνε για  κακοδιαχείρηση»

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Για τα έργα που έχει υλοποιήσει η Δ.Ε.Υ.Α.Α. Παγγαίου και τους στόχους που έχει βάλει μίλησε στον «ΕτΠ», ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Χαρίτων Παπαδόπουλος. Παράλληλα, προκαλεί  τον τέως δήμαρχο, κ. Ξουλόγη, με αφορμή τα όσα έχει ισχυριστεί, να καταθέσουν τα στοιχεία στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ώστε να γίνει πλήρης διαλεύκανση των ενεργειών της κάθε διοίκησης και της διαχείρισης των οικονομικών και να αποδειχτεί που ήταν η κακοδιαχείριση και ποιος την έκανε.

 

Ερ: Κύριε Πρόεδρε, ποια είναι τα έργα που έχει υλοποιήσει η Δ.Ε.Υ.Α.Α. Παγγαίου από τότε που είστε επικεφαλής της επιχείρησης;

Απ: Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω για τη ΔΕΥΑΑ Παγγαίου σε εσάς και κατ’ επέκταση και στους αναγνώστες σας. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας τον Σεπτέμβριο του 2014 στόχος μας ήταν να καταστήσουμε την ΔΕΥΑΑ ως μία υγιή οικονομικά δημοτική επιχείρηση που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δημοτών σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται , χωρίς τις αλχημείες που γίνονταν από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Παγγαίου, η οποία αρνούνταν να δει τα προβλήματα κατάματα και τα έκρυβε κάτω από το χαλί.

Με γνώμονα αυτό αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την υπηρεσία της άρδευσης από το Δήμο στη ΔΕΥΑΑ ώστε αυτή να καταστεί ο μοναδικός διαχειριστής των υδάτων του Δήμου μας με ότι αυτό συνεπάγεται στη βελτίωση της λειτουργίας αλλά και της ανταπόκρισης στα προβλήματα που θα παρουσιάζονταν σε γεωτρήσεις , αντλιοστάσια, δεξαμενές, θραύσεις αγωγών κλπ.

Το σημαντικότερο όμως που έχουμε πετύχει και ήταν άλλωστε και προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου μας του κ. Φίλιππου Αναστασιάδη ήταν η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου. Η ΔΕΥΑΑ Παγγαίου είναι πλέον και επίσημα ο διαχειρίστης του πεδίου αφού η πρόταση μας αξιολογήθηκε θετικά και υπογράψαμε το συμφωνητικό παραχώρησης για 35 έτη συνολικά. Να τονίσω ότι η προηγούμενη πρόταση που είχε κατατεθεί από τον Δήμο Παγγαίου, επί θητείας κ.Ξουλόγη, είχε απορριφθεί ως απαράδεκτη. Τις επόμενες μέρες προχωράμε με τις δοκιμαστικές αντλήσεις στις υφιστάμενες γεωτρήσεις.

Υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι βιολογικοί σταθμοί στην παραλιακή ζώνη στην ενότητα Ορφανού και στην ενότητα Παγγαίου και επίσης τμήμα του εσωτερικού δικτύου  της Κάριανης  αφού ο μισός οικισμός δεν διέθετε αποχέτευση. Έχουν ολοκληρωθεί οι βιολογικοί σταθμοί στην Ελευθερούπολη,  στο Μυρτόφυτο, στη Φωλιά και στα Κηπιά-Χρυσόκαστρο και φυσικά οι ιδιωτικές παροχές στα χωριά αυτά. Επίσης είναι έτοιμες οι μελέτες και βρισκόμαστε στο στάδιο των αδειοδοτήσεων για κατασκευή υγροβιότοπων στη Μεσορόπη, στη Μουσθένη και ΜΕΛ στη Μεσιά-Μέλισσα-Αυλή.

Στον τομέα της ύδρευσης δώσαμε λύση στο πρόβλημα της αυξημένης συγκέντρωσης Αρσενικού στη Νικήσιανη και είναι έτοιμη μια καινούρια μελέτη που θα μεταφέρει νερό από καινούρια γεώτρηση στις δεξαμενές του οικισμού, ένα έργο που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Στη δημοτική ενότητα Ελευθερών ολοκληρώθηκε το εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς νερού από την περιοχή του Μαρμαρά, ενώ για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του δικτύου ανορύξαμε μια νέα γεώτρηση για να ανταπεξέλθουμε στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην παραλιακή ζώνη των Ελευθερών. Έτσι σήμερα τροφοδοτούμε την περιοχή με 400 περίπου κυβικά μέτρα νερό όταν το 2014 τα 260 κυβικά μέτρα που μεταφέρονταν δεν επαρκούσαν και υπήρχαν συχνές διακοπές υδροδότητησης κυρίως στη Ν.Ηρακλίτσα.  Πριν λίγες ημέρες επιτύχαμε και την χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ για τον τηλεέλγχο και τηλεχειρισμό της ύδρευσης στις δημοτικές ενότητες Παγγαίου, Ελευθερούπολης και κάποιων οικισμών της ενότητας Πιερέων. Επίσης καταθέσαμε τον φάκελο για την ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης για τον οικισμό του Ορφανίου.

Σημαντικές είναι και οι εξελίξεις στην άρδευση των καλλιεργιών που είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία του Δήμου μας μαζί με τον τουρισμό. Η μεταφορά επιπλέον νερού άρδευσης από τον ποταμό Στρυμώνα έχει δρομολογηθεί. Η μελέτη μας βρίσκεται για αδειοδότηση στην ΠΕΧΩ κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη,  αφού το συγκεκριμένο έργο απαιτεί διπλή αδειοδότηση, καθώς ο Στρυμώνας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Νέες γεωτρήσεις αξιοποιούνται στο Μυρτόφυτο, το Κοκκινόχωμα, το Κοκκινοχώρι και ένα νέο δίκτυο και μια νέα γεώτρηση μελετούνται για τον οικισμό του Ακροποτάμου και του Αγίου Ανδρέα.

 

Ερ: Ποιοι είναι οι στόχοι τους οποίους θέλετε να επιτύχετε έως το τέλος της θητείας σας;

Πάντα ο στόχος μας είναι ένας! Να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των δημοτών μας αλλά και των επισκεπτών που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στον Δήμο μας. Η παροχή αρίστης ποιότητας και επαρκούς ποσότητας νερού είναι το σημαντικότερο,  χωρίς να υποβαθμίζουμε την άρδευση , την αποχέτευση και την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών όπου γίνονται προσπάθειες να εξευρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Ερ: Μπορείτε να εγγυηθείτε στους πολίτες του Δήμου Παγγαίου ότι το νερό που πίνουν είναι 100% κατάλληλο: Με ποιο τρόπο το διασφαλίζετε αυτό;

Φυσικά το νερό που πίνουν οι δημότες μας είναι 100% κατάλληλο. Πέρα από τις φυσικοχημικές ιδιότητες του νερού και τις συχνές αναλύσεις που γίνονται από τη ΔΕΥΑΑ αλλά και από την Διεύθυνση Υγείας, που είναι η υπερκείμενη υπηρεσία για την ποιότητα του νερού, έχουμε και συνεργείο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά και καθημερινά με ελέγχους για το υπολειμματικό χλώριο, τους μικροοργανισμούς και όλα τα στοιχεία που πρέπει να βρίσκονται ή να μην βρίσκονται στο νερό που πίνουμε. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο καθαρισμός όλων των δεξαμενών που έγινε και εξακολουθεί να γίνεται σε όλους τους οικισμούς.

 

Ερ: Ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζετε;

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την τιμή του κυβικού στα επίπεδα που ήταν όταν παραλάβαμε την διοίκηση. Υπάρχει κοινωνικό τιμολογίο για ευπαθείς ομάδες και για διάφορες κατηγορίες της κοινωνικής διάρθρωσης όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες.Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις διακοπές στην υδροδότηση λόγω απλήρωτων λογαριασμών αλλά από κάποιο σημείο και μετά είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας προς τους δημότες του δήμου μας.

Ερ: Το 2014 ως νέα διοίκηση στο Δήμο Παγγαίου πήρατε την απόφαση η ΔΕΥΑΑ Παγγαίου να είναι ο φορέας λειτουργίας και ελέγχου της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών. Θεωρείται σωστή την απόφαση που είχατε πάρει τότε, με αφορμή και την έντονη κριτική που δέχεστε στο θέμα αυτό από την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι η άρδευση είναι ζημιογόνα για την Επιχείρηση.

Συγγνώμη αλλά σε εκείνο που δεν απαντά η αντιπολίτευση είναι το καίριο ερώτημα «για το Δήμο η άρδευση δεν ήταν ζημιογόνα και έγινε τώρα ξαφνικά ζημιογόνα; Μήπως οι αλχημίες τους έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί; Μήπως κάναν επιλεκτική πολιτική με την άρδευση και τους ενοχλεί σήμερα που χρεώνονται όλοι και χρεώνονται δίκαια;» Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου προσωπικά ρώτησα τον τέως Δήμαρχο αλλά απάντηση δεν πήρα. Όχι μόνο πέταξε την μπάλα στην εξέδρα αλλά θα πώ χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος κάθεται στην εξέδρα,απλός θεατής των γεγονότων.  Προφανώς και ήταν σωστή η απόφασή μας λοιπόν για να μπει επιτέλους τάξη τόσο στα οικονομικά του Δήμου Παγγαίου όσο και της ΔΕΥΑΑ.

 

Ερ: Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Ξουλόγης, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι οφειλές της ΔΕΥΑΑΠ προς τρίτους (με ημερομηνία 31/12/2017) αγγίζουν τις 740.000 ευρώ, οι οφειλές προς της ΔΕΗ τα 1,5 εκ. ευρώ, ενώ οι ανείσπρακτες οφειλές από πελάτες αγγίζουν τα 6,2 εκ. ευρώ, δηλώνοντας απαισιόδοξος για το μέλλον της ΔΕΥΑΑΠ.  Τι απαντάτε;   

Καταρχήν θα πω ότι στο σπίτι του «κακοδιαχειριστή» δεν μιλάνε για  κακοδιαχείρηση…Δεν είναι δυνατόν να μιλάει και να χρησιμοποιεί τον όρο «κακοδιαχείρηση» ο τέως δήμαρχος όταν έλεγε,το 2014, ότι ο δήμος Παγγαίου δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, αλλά για τα έτη 2015 και 2016 δεν ήταν δυνατόν να συνταχθεί τεχνικό πρόγραμμα, λόγω οικονομικών προβλημάτων . Όταν παρουσίαζε την ΔΕΥΑΑ ως μία υγιή επιχείρηση που εισέπραττε λογαριασμούς  από τους δημότες αλλά δεν είχε έξοδα σε ρεύμα αφού αυτά πληρωνόταν από τον Δήμο. Καταλαβαίνεται ότι αυτό ήταν ένα παράτυπο ίσως και παράνομο τέχνασμα.  Μόνο τα ανείσπρακτα τον Σεπτέμβριο του 2014 άγγιζαν τα 5εκ. και οι οφειλές της ΔΕΥΑΑ ήταν πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ σε προμηθευτές και ΔΕΗ και βέβαια όλα αυτα με την υπηρεσία της άρδευσης στο Δήμο Παγγαίου και όχι στη ΔΕΥΑΑ. Επειδή λοιπόν «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» εγώ θα προκαλέσω μέσα από την εφημερίδα σας τον τέως Δήμαρχο, όπως έκανα βέβαια και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά απάντηση δεν πήρα,  να καταθέσουμε τα στοιχεία αυτά στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ώστε να γίνει πλήρης διαλεύκανση των ενεργειών της κάθε διοίκησης και της διαχείρισης των οικονομικών και να αποδειχτεί που ήταν η κακοδιαχείριση και ποιος την έκανε. Η σύγκριση να είστε βέβαιοι δεν τον ευνοεί…

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά