728 x 90

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε ο κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε ο κύκλος  ενημερωτικών συναντήσεων

σε όλη τη χώρα για την προωθούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Με αντικείμενο τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού απέναντι στις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη, ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη ο κύκλος  ενημερωτικών συναντήσεων της ΚΕΔΕ.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της συνάντησης με τους αιρετούς του Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η ΚΕΔΕ «ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, από τα σύνορα της Ελλάδος ένα αυτοδιοικητικό οδοιπορικό για να ενημερώσει τους αιρετούς και τις τοπικές κοινωνίες για τις κυβερνητικές ανατροπές που ετοιμάζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού έχει ιστορική ευθύνη να ζητήσει μαζί με τους πολίτες να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης οφείλει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα της ΚΕΔΕ για τα οποία οι δήμαρχοι και οι πολίτες αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η ΚΕΔΕ έχει αποδείξει με τη στάση και τις πράξεις της ότι λειτουργεί αυτοδιοικητικά, κάτι που δεν το έχει πράξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία επιχειρεί μέσα από τις αλλαγές που προωθεί στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Πολιτική ηγεσία του, αντί να υιοθετήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, σεβόμενη τον αυτοδιοικητικό χάρτη του Κογκρέσου, επιχειρεί να περάσει τις αλλαγές του Καλλικράτη χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Αν αυτό δεν αλλάξει τότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δώσει τις δικές της απαντήσεις».

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των ενημερωτικών συναντήσεων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προανήγγειλε ότι στις αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ προκειμένου να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν  αποφάσεις για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι δήμαρχοι.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε την αντίθεσή του στην πρόσφατη πρωτοβουλία των εκπροσώπων της Νομοθετικής Εξουσίας από την πλευρά της Κυβέρνησης, να νομοθετήσουν ειδική διάταξη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, με βρίσκει αντίθετο.

« Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι αντοχές των συμπολιτών μας, οι βουλευτές να ψηφίζουν νόμους που μειώνουν τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν, ανεξάρτητα αν από τη ρύθμιση αυτή φαίνεται ότι ωφελούνται και οι Δήμαρχοι. Καταθέτουμε τη πρόταση κανένας δημόσιος αιρετός να μην παίρνει περισσότερα χρήματα από όσα παίρνει ο δήμαρχος Αθηναίων. Επιτέλους θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις προκειμένου ο τόπος να αποφασίζει για τον τόπο του».

Η Κυβέρνηση σημείωσε ότι επιχειρεί να αποδυναμώσει το θεσμό της αυτοδιοίκησης το οποίο φαίνεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ ) Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, αφού καλωσόρισε τους αιρετούς υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απογυμνώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην είναι ανεξάρτητη. Στη συνέχεια ο κ. Λαμπάκης υπογράμμισε ότι «Ο Π. Σκουρλέτης μοιράζει χρήματα για να πάρει με το μέρος του ορισμένους δημάρχους».

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι Γ. Καραγιάννης και Δ. Καφαντάρης, το μέλος του Δ.Σ. Γ. Πετρίδης, ο Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Β. Πάνου. 

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά