728 x 90

Αντώνης Μιτζάλης: Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει

Αντώνης Μιτζάλης: Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

”Το 2021 θα είναι μια χρονιά αρχικής ανάκαμψης, έτσι την χαρακτηρίζουμε. Δεν έχουμε ακόμη διαμορφωμένη εικόνα για το πως θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική περίοδος, παρότι έχουμε μπει στον Μάρτιο”, τόνισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης. 

”Η ελπίδα μας ήταν ότι τον Μάρτιο θα είχαμε μια καθαρότερη εικόνα, όμως δυστυχώς αυτό δεν συνέβη. Αυτό που έχουμε όμως ως δεδομένο είναι ότι ο κόσμος από όλες τις αγορές θέλει να ταξιδέψει και το θέλει πολύ. Η διάθεση για ταξίδι είναι πολύ έντονη, το βλέπουμε στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, είναι κάτι διάχυτο και το ξέρουμε και εμείς από τον κύκλο μας και τους γνωστούς μας”, σημείωσε με έμφαση ο Αντώνης Μιτζάλης.

”Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών. Άρα, δεν μπορούμε να συζητάμε για πράγματα που δεν εξαρτώνται από εμάς τους ξενοδόχους και τους ανθρώπους του Τουρισμού. Όταν φτάσουμε σε ένα σημείο ασφαλές για μετακινήσεις, με τους περισσότερους εμβολιασμούς να έχουν γίνει, τότε θα έχουμε μια άνοδο που θα μας ξαφνιάσει. Όμως αυτό κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα γίνει στο τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου ή γενικότερα πότε θα ξεκινήσει. Είναι γεγονός πάντως ότι οι άνθρωποι του Τουρισμού είναι έτοιμοι για μια χρονιά που έχει όλα τα δεδομένα να κινηθεί καλά μετά το 2ο εξάμηνο του έτους”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας. 

Ο Αντώνης Μιτζάλης εκτίμησε επίσης, ότι ένα μεγάλο μέρος όσων αποφασίσουν να κάνουν διακοπές, θα προτιμήσουν να κινηθούν με το αυτοκίνητό τους και δη εντός της χώρας τους.

”Ένα τρίτο στοιχείο που κι αυτό είναι δεδομένο, είναι το ότι πολλοί τουρίστες θα κινηθούν με αυτοκίνητο και πολλοί εξ αυτών μέσα στις χώρες τους. Θα περιμένουμε λοιπόν ενισχυμένο εσωτερικό τουρισμό και ενισχυμένο οδικό τουρισμό. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε. Όλα τα άλλα είναι ελπίδα”, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας. 

Μιλώντας για το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί ο ξενοδοχειακός κόσμος, ο Αντώνης Μιτζάλης σημείωσε σχετικά: ”Αυτό που εμείς στέλνουμε σαν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι ότι ο Τουρισμός και ειδικά ο κλάδος της φιλοξενίας, είναι από τους πιο ισχυρά πληττόμενους στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει δεν συγκρίνεται με άλλους κλάδους, ούτε καν με τον τομέα επισιτισμού. Μιλάμε για αποτυπωμένες μειώσεις για το 2020 πέραν του 80%. Για έναν κλάδο που έχει στηρίξει την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, αυτήν της κρίσης, ένας κλάδος που μπορεί εύκολα να ανακάμψει, ένας κλάδος που στηρίζει την απασχόληση και δίνει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία, είναι αυτός που πρέπει να προστατευτεί και να διαφυλαχθεί”.

”Μιλάμε για τα τελευταία χιλιόμετρα του ”Μαραθωνίου” και είναι κρίμα όλη η υπομονή που κάναμε ως κλάδος να αφεθεί τους τελευταίους μήνες αβοήθητος. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από τον Μάρτιο μέχρι αυτό το πράγμα να κινείται μόνο του και γι’ αυτό θέλουμε στήριξη. Αυτό είναι το μήνυμα. Η ελπίδα υπάρχει, δεν είναι αδικαιολόγητη, αλλά είναι βασισμένη σε αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν την προσδοκία των πολιτών να ταξιδέψουν. Αυτό δεν μπορεί να αποτυπωθεί όμως σε κρατήσεις, γιατί όλοι είναι επιφυλακτικοί. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι πολλές από τις κρατήσεις το 2020 ακυρώθηκαν. Ο κόσμος πάντως θεωρώ ότι θα περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας. 

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το αν μπορεί να επιτευχθεί ως στόχος, η φετινή τουριστική περίοδος να αγγίξει το 50% ή ακόμη και το 60% της κίνησης που καταγράφηκε στη χώρα μας το 2019, ο Αντώνης Μιτζάλης απάντησε: ”Πάντα είναι σωστό να βάζουμε στόχους για να μπορούμε να συζητάμε για τον προϋπολογισμό των εσόδων, αλλά και για να μετρήσουμε τις βοήθειες που χρειαζόμαστε. Όταν στοχεύεις να έχεις πλαφόν το 50% μιας χρονιάς, ο δικός μας κλάδος ακόμη και σε μια τέτοια, ας την πούμε επιτυχία, πλήττεται. Γι’ αυτό λέω ότι είναι η αρχή μιας ανάκαμψης, η οποία θα αργήσει. Δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη. Οι προβλέψεις των διεθνών αναλυτών είναι ότι θα υπάρχει μια σταδιακή επανάκαμψη που θα ολοκληρωθεί το 2023 ή το 2024. Άρα, για φέτος συζητάμε πιο ρεαλιστικά το να πιάσουμε το 50% του 2019, παρά το 60%. Ακόμη όμως και το 50% που νομίζω είναι το ”ταβάνι”, είναι ένας στόχος εξαιρετικά δύσκολος να επιτευχθεί”.

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά