728 x 90

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα παιδία παίζει»

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα παιδία παίζει»

Αφιερωμένο στα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια, τα παιχνίδια που άνθισαν στις αλάνες και στις γειτονιές, ζωντανεύοντας τον τόπο

Γράφει ο Αχιλλέας Χ. Καραγκιοζόπουλος

Παρουσίαση βιβλίου στη Μουσθένη

1

Τ
ο βιβλίο «Τα παιδία παίζει»» του Θεόδωρου Μπομπλιανιώτη, παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Μουσθένης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτστικός Σύλλογος Μουσθένης, το Σάββατο το απόγευμα.

Τα συναισθήματα άφθονα πλημμύρισαν το χώρο, οι θύμησες πολλές και συγκινητικές και οι αναμνήσεις των νεανικών χρόνων των περισσοτέρων συμπλήρωναν μια εξόχως πολιτιστική σύναξη.

Την παρουσίαση έκανε η φιλόλογος Ιωάννα Ρωμανού, η οποία είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης,  τονίζοντας  «τα παιδικά μας χρόνια, τα γεμάτα παιχνίδια, αποτελούν για τον καθένα μας έναν φωτεινό ήλιο που εισβάλλει από τα παραθυρόφυλλα και λούζει τη ζωή μας στο φως της χαράς και της ξενοιασιάς. Μέσα σ’ ένα τέτοιο πανηγύρι φωτός, μας οδηγεί σήμερα ο αγαπητός μας συγχωριανός Θοδωράκης Μπομπλιανιώτης, που το περίσσευμα της αγάπης του για το χωριό, μας προσφέρει άλλο ένα πόνημά του με τίτλο «Τα παιδία παίζει» κατά την αρχαιοελληνική έκφραση, αφιερωμένο στα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια, τα παιχνίδια που άνθισαν στις αλάνες και στις γειτονιές, ζωντανεύοντας τον τόπο. Ακάματος ρέκτης, ανέσυρε από τη λήθη τις εικόνες  των παιχνιδιών, συγκέντρωσε με επιμονή και μεράκι τα στοιχεία τους και τους κανονισμούς τους και μας παρέδωσε με το γλαφυρό του λόγο μια ζωντανή  αφήγηση που με τη θέρμη της τα  ανασταίνει.

parousiasi2332016 (2)Για τα παιχνίδια λοιπόν θα μιλήσουμε σήμερα, ένα θέμα που κάνει την καρδιά όλων μας να σκιρτάει, γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος σ’ αυτήν τη γη, όσο άσχημα και φτωχά κι αν έζησε, που να μην έπαιξε στα παιδικά του χρόνια. Το παιχνίδι είναι ο αχώριστος σύντροφος του παιδιού από την αρχαιότητα ως σήμερα, σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπως μαρτυρούν τα χιλιάδες ανασκαφικά ευρήματα στην στρωματογραφία της γης. Σταθερό μέσο διαπαιδαγώγησης και ψυχαγωγίας, ασχολήθηκαν μ’ αυτό μεγάλοι φιλόσοφοι και παιδαγωγοί, τονίζοντας τη σημασία του στην ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού».

Τόνισε ότι όλα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, αλλά και πολλά άλλα οφέλη, διακρίνει κανείς και από τα παιχνίδια που με γλαφυρότητα  και ζωντάνια περιγράφει ο Θόδωρος στο βιβλίο του. 67 στον αριθμό, μας έρχονται από το μακρινό παρελθόν, άλλα με μια σταθερή μορφή και άλλα σε παραλλαγές, άλλα απλά και άλλα πιο σύνθετα, άλλα  πιο  ειρηνικά και άλλα πιο σκληρά και ανταγωνιστικά. Ομαδικά τα περισσότερα και παιχνίδια του ανοιχτού χώρου, καλλιεργούν στο μέγιστο βαθμό το αίσθημα της συλλογικότητας χαλυβδώνοντας γερούς φιλικούς δεσμούς που συνεχίζονται μια ζωή, και συνάμα, ενεργοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών που με απλά και ευτελή υλικά έβρισκαν τρόπους να διασκεδάσουν τη φτώχια τους και να υπερβούν τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Ξύλα, πέτρες, κόκκαλα ζώων, καλάμια, σχοινιά, λάστιχα, κουρέλια, παλιές εφημερίδες είναι τα υλικά που απλόχερα πρόσφερε η φύση και το χωριό, κι αυτά, μαζί με τη διάθεση των παιδιών, έφταναν, για να στηθεί αμέσως στις γειτονιές το παιχνίδι».

parousiasi2332016 (3)Στη συνέχεια ξεκίνησε την αναφορά από τα κλασσικά παιχνίδια που επιζούν ως σήμερα, όπως  το κρυφτό, το κυνηγητό, το ποδόσφαιρο, το σχοινάκι αλλά και τις κούκλες των κοριτσιών, στα παιχνίδια της κυβείας, σε παιχνίδια που διασώθηκαν ανά τους αιώνες και μάλιστα με το αρχαιοελληνικό τους όνομα και άλλα.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά, στο πιάνο ο Γιάννης Κανάκης και στο τραγούδι η Μαριάννα Κεσόγλου.

 

 

Νέα σε εικόνες


Ελλάδα

Αγροτικά